Madrid, 21.11.08 - 23.11.08

När vi kom tillbaka fran Segovia hade vi lite drygt en timma pa oss att hitta till vandrarhemmet. Vi trodde att vi kunde hitta dit med en tunnelbanekarta. Det vill jag meddela var lite väl svart men vi hade tur och sprang in i nagra andra svenskar fran varan organisation som hjälpte oss att hitta dit!!

Framme pa vandrarhemmet träffar vi alla svenskar, vara tva kontaktpersoner här i Spanien och tva som jobbar pa Programkontoret (organisationen) i Sverige. En av vara kontaktpersoner visade sig vara min dramalärare pa Rudbecks dotter!! Världen är bra allt liten.


Pa kvällen satt vi och pratade om allas första tid här i Spanien, om skolan, familjen, spraket.  Jag tycker att det var sa skönt att prata med de andra, höra hur de tacklar problemen de stöter pa, hur det gar för dem och sant. Jag känner mig mycket  inspirerad efter att ha pratat med alla och jag vet att detta ar kommer bli ännu mer oslagbart!!!!!

Pa lördagen fick alla ha ett personligt samtal med de vuxna om sin spanienvistelse. Jag berättade att jag tycker att spraket och skolan är svar men att jag stormtrivs i Arcos.  När alla var klara med sina samtal at vi en smakrik tapaslunch pa en restaurang och sen gick vi pa rundvandring i Madrid. 


Pa söndagen fick vi bestämma själva vad vi ville göra. Jossi, Elin, Pamina, Karolina och jag gick till den stora marknaden El Rastro.  Det var ett trevligt ställe men jättetrangt.



I den gigantiska Retiroparken tog vi en promenad, satt ett tag i solen och bara njöt av möjligheten att komma ifran storstaden för nagra minuter.
 

Reina Sofia, ett av tre stora konstmuseum i Madrid. Där finns tavlor av bla Dalí och Picasso. Den mest kända tavlan där är Guernica av Picasso. Reina Sofia har mordernare konst än ex Pradomuseet, varför vi valde att ga dit.



Puerta del Sol, det berömda torget i Madrid, är känt för lite olika saker. Klockan ni ser pa tornet visar Spaniens officiella tid. Manga spanjorer samlas pa detta torg pa nyarsafton för att invänta det nya aret och när klockorna ringer äta sina 12 vindruvor (mer om denna tradition senare). Spansk TV direktsänder därifran da (Spaniens "nyarsklockan-dikt" ;). Pa torget ligger ocksa "0-kilometersplattan" varifran alla avstand i Spanien beräknas. Puerta del Sol var pa 1400-talet en port i Madrids stadsmur.



Vid söndag midnatt akte vi till Estacion Sur för att ta bussen hem till Jerez. Jag var knasigt trött da och var säker pa att jag skulle sova 8 timmar i sträck. Men sa blev det inte! Jag kollade pa en jättebra film de visade, The Pursuit of Happiness. Sen sov jag kanske tva timmar pa bussen, resten av tiden satt jag och tittate ut genom fönstret (inte för att man sag sa mycket men iaf) Detta resulterade i att när jag kom hem till Arcos sa jag hej till värdmamman och värdmorbror, la mig direkt i sängen och sov i 11 timmar i sträck. Sen vaknade jag 7 pa kvällen, sprang till extraspanskan, var där en timma, sen hem, at, satt uppe ett tag. Sen sov jag i 9 timmar till och missade skolan dagen efter ocksa... haha....jag har haft en alldeles alldeles underbar helg och sadant tar energi, men lycklig blir man! 


Segovia

Torsdag klockan 23.50 klev jag pa bussen mot Madrid, i Jerez de la Frontera, med inget annat än en pirrande känsla i magen. Tva sekunder senare ändrades det när jag insag att bussen var fullsatt och jag skulle sova brevid nagon okänd spanjor i 8 timmar... Anledningen til denna panikkänlsa är minnet fran tagresan mellan Prag och Krakow i somras; jag lag och sov i varan kupé och lyckades jag karate-kid sparka stackars Caroline i magen pga av en knäpp dröm (hon fick dock inga större skador). Tänk om nagon sadant skulle hända!!! Eller att man sitter där och dreglar lite gulligt eller sa...... aja haha sant é väl livet, bara att bita ihop ..... (Sahär i efterhand kan jag meddela att alla överlevde bussresan)

Är det nagon som har lyckats lista ut vad man ska gora av huvudet när man sover sittandes?? Om man lutar det bakat faller det antingen framat eller sidan när man somnat vilket kan resultera i en alldeles förfärlig nackspärr dagen efter. Jag försökte med affirmationsmetoden (ljug till det blir sant) "min axel ÄR en kudde..... min axel ÄR en kudde.. osv". Den metoden fungerade inte riktigt som jag hade tänkt och jag sov inte speciellt mycket. Runt klockan 3 sa fick vi 15 minuters paus vid nagon busssation för att ga pa toa och sträcka lite pa benen (toa pa bussen har jag inte sett i Spanien hittills). Efter det sov jag nagra timmar och klockan 7 var vi framme (frusna, trötta men glada) i Iberiska halvöns största stad, Madrid!

Efter en snabb frukost akte vi till en annan busstation i Madrid, Principe Pio, för att hitta en buss till Segovia som ligger 6-7 mil nordväst om Madrid. Det blev jag och Elin som akte dit, Josefina mötte upp nagra andra svenskar i Madrid istället eftersom hon ska till bla Segovia pa klassresa om nagra veckor.

Bussen till Segovia gick varje halvtimma och kostade 12€ tur och retur. Själva resan tog lite drygt en timma.

Segovia är känt för den magnifika akvedukten i den gamla delen av staden som byggdes av romarna 100-200 f.Kr. Den är 813 meter lang och den högsta delen är 28 meter. Imponerande.



Pa "Stora Torget" (La Plaza Mayor) ligger en katedral i gotisk stil, som byggdes pa 1500-talet. (Ser ut som ett disneyslott!!!!!!!)




Jag vet inte hur stor koll ni har pa Spaniens geografi men jag bor ju i regionen Andalusien medan Madrid och Segovia ligger i andra regioner (Madrid respektive Kastilien och Leon). Och vet ni vad jag ar upptäckt? man förstar vad folk säger i de regionerna!!!! Elin och jag pratade med massor av människor och vi förstod i princip allt de sa till oss! Vilken känsla det var, jag kan ju massor av spanska!! Det är bara här nere i söder de pratar med sa mycket dialekt och sväljer halva orden. Det betyder ju att när jag behärskar den svaraste dialekten, Andaluz, lär jag första all spanska!!!!



Pa denna bild syns slottet Alcázar, fran 1100-talet. Det byggdes fran början som nagon slags fästning men har även används som slott, fängelse mm.


Ju fler japaner desto mer sevärt resemal :)! (Elins bild)





Om du aker till Madrid är en trip till Segovia verkligen ett varmt tips! Det är en oerhört charmig stad med sympatiska människor. Vi var där i tre timmar, efter det var det dags att aka tillbaka till Madrid för att träffa alla svenskar som pluggar här i Spanien med varan organisation  (mer om det i nästa inlägg =)

hemma fran huvudstaden

Nu är vi hemma i Arcos igen efter en oslagbar helg i Madrid. Bilder, historier och detaljer kommer om ett tag, hall ut!!!!!


lägesrapport

Hej!

Vet ni, nu har jag varit här i över tva manader och snart är det jul! Hade det inte varit för att nagon hade julpyntat min gata hade jag nog inte kommit pa det själv- idag var det 20 grader och sol när jag och Austin gick till toppen av Arcos (t-shirt och jeans räcker gott och väl :).... Han och jag hade för övrigt ett mycket givande samtal om olika länder och fördomar. Innan vi akte hit visste han inte vart Sverige lag och jag trodde att alla amerikanare älskade donuts. Jag tror fortfarande att alla amerikanare älskar donuts men han vet numera vart Sverige ligger ;)

Det är kul att sa manga nationaliteter och sprak blandas här! Varje dag lär jag min engelska/tyska-lärare ett ord pa svenska, hittills kan han säga askedare och närvarolista. Austin lär mig roliga amerikanska ord som flabbergasted och Nina lär mig uttala tyskan bättre än tyskaläraren. Men all denna härliga sprakkunskap har sina nackdelar, idag skulle jag säga "vänligt" till Jossi men sa istället "fränjligt" (friendly) och regagerade inte pa det förren hon började gapflabba. Hm, jag kan ha vissa spraksvarigheter nä jag kommer hem till Sveige igen nästa ar.... 

De senaste dagarna har vi planerat Madridresan för fullt. Torsdag 23.50 bär det av, jag längtar sa! För att klara av kylan i Madrid har jag köpt ett par Uggs (ni vet de där beryktade skorna som vissa anser är tidernas värsta modefluga, men dock sa mysiga och fina i mina ögon)! Och de kostade bara 6 euro pa Primark :)


julpyntad gata!!


JAG HAR HITTAT EN CHOKLADKALENDER!!! JAG TRODDE INTE ATT SADANT FANNS HÄR!!!!!!! *ÖVERLYCKLIG*


fragan är nu bara, blir det ett luciatag ocksa?

¡Hasta mañana!

nästa torsdag MADRID!

Nu har vi köpt bussbiljetterna till Madrid!! Avstandet mellan Jerez de la Frontera och Madrid är runt 60 mil och vi har köpt bussbiljetter, tur och retur med nattbussen, för osannolika 380 svenska kronor!!! ME ENCANTA!!

kvällspromenad i duggregn

Utsikt över stadsdelen där jag bor, Barrio bajo.


Förresten maste jag bara säga att jag verkligen uppskattar era kommentarer. Det far mig att känna mig mycket närmare hemma än vad jag egentligen är.... kram :)

kulturkrock?

God kväll,

jag har precis sett klart pa filmen "reservation road" med mamman. Saklart dubbad pa spanska men en riktgt bra film! Min spanska har utvecklats i dunderfart de senaste tva veckorna. Mamman är sa rolig, hon tror att jag inte alls förstar och hon ville förklara allt de sa i hela filmen, och sa hela tiden saker som: "hon är advokat" eller "han är ledsen". Grejen är att mamma pratar med mycket dialekt (andaluz) och otydligt vilket gör att jag har svart att första henne ibland. Pa grund av detta underskattar hon min kompetens. Men men, om nagra manader komemr jag nog kunna prata bra med henne ocksa, talamod talamod...


Kulturkrocken ja! Det var ju därför du började läsa detta inlägg och inte drog vidare direkt till Lindas blogg eller sa ;)
Vi svenskar (och tyskar och amerikanarne) är vana att vara fullt sysselsatta pa vardagarna. Jag tänker ta mig själv som exempel, efter skolan brukar jag alltid hänga med kompisar, plugga, jobba, spela fotboll, träna andra i fotboll mm. I alla fall i Sverige. Nu har nagra mammor (dock inte min, än iaf) sagt att de tycker att vi utbytesstudenter spenderar för lite tid hemma i huset. What! Vi är ju hemma hela tiden!! Det vi max gör är att aka hem til nagon efter skolan, äta lunch där och komma hem senare pa kvällen. Eller träffas, ta en promenad, fika etc. Livet för gymnasiestudenterna här är: vakna pa morgonen, göra sig iordning och äta frukost, ta sin yggsäck (ja, alla har ryggsäck för de har inga skap att ha sina skolböcker i), ta med sin matsäck och ga till skolan. Efter skolan gar man hem, äter lunch, kollar pa TV och har siesta (tar det lugnt). Jag tror att de tycker att det inte är bra att inte siesta. Jag känner mig som en tioaring genom att leva ett sadant inramat liv! Hihi, jag tror attt de ser en som ett BARN här tills man fyller 18. Igar försökte mammi övertala mig att det är bättre att duscha pa kvällen än pa morgonen och använde argumentet "bade jag och Josefina tycker det är bättre". Wiho, lycka till att fa mig att falla för grupptrycket ^^ :P Men men, ang att spendera mer tid hemma sa är det bara att göra som de vill, vi är ju här för att ta del av den spanska kulturen och lära oss spanska, inte för att göra revolution. 

Idag hade vi engelskaprov. Yeay, känner mitt betyg säkrat om jag jämför mina klasskamraters engelska och min. Men, det var inte sa lätt som ni tror! Vi skulle skriva en text om varan asikt om nya upfinnigar i vardagen. Texten skulle vara 60 ord lang! Haha, här ska vi inte slösa papper och penna :P. I alla fall, fem minuter kvar av "provtiden": jag sitter stolt med mitt papper och har lyckats skriva exakt 60 ord, varpa engelskaläraren kommer fram och säger: ska du lämna in det där? Du har ju skrivit med blyerts, sa kan man inte göra. Dessutom skriver för stort, du lämnar för lite plats mellan rader och marginalen är för liten. Dessa tankar passerade sedan mitt huvud: Okej?!?! Man far inte skriva med blyerts. Jag skriver om hela snabbt med bläckpenna och haller mig till mellanrumsreglerna. Men onej, jag skrev ju fel! Tar fram suddet. Halla, man kan inte sudda bläck! Och jag har inget tippex. Vad heter tippex pa spanska? Hm "vit penna", öööhhh..... hm... onej, nu säger han att vi ska lämna in. Aja, nu far han helt enkelt tro att jag är dalig pa att stava, haha.

Förutom engelskaprovet hade vi kemiprov. Jag och Nina hade inte pluggat, det var sjukt manga sidor och vi förstod inte alls. Själva provet visade sig vara att namge och rita kolväten (ni vet, alkaner, alkener etc..) Det kan vi ju nästan! hade vi förstatt att det var det vi skulle ha prov pa hade vi ju absolut kunnat plugga och fatt alla rätt. Läraren verkade hur som helst inte ha sa höga föväntningar pa oss: Jag har bara ett prov kvar sa du och Nina kanske kan göra det tillsammans? Haha.. -.-



Hasta pronto, voy a dormir ;)


ps, Idag har vi haft runt 18 grader. Inte helt fel för att vara november, eller vad tycker ni :)?. ds

lördagen den 8 november

1-2-3- -5-6-7- -

sa dansar man salsa! Haha, i torsdags kväll var jag och Elin pa en salsaklass här i Arcos. Det var vi och kanske 10 stycken 30-40-aringar. Haha, dansläraren trodde att han kunde prata svenska men det spraket han pratade var en blandning av spanska, danska, engelska och skanska. Visst verkar det kul att lära sig dansa salsa men jag och dansklasser gar inte riktigt ihop.

Däremot ska jag börja spela basket! Fotbollslag här i Arcos verkar inte existera. Det jag inte har berättat för dem är att jag aldrig har spelat basket  förut.... Men halla, hur svart kan det vara egentligen? Pa manag är första träningen, taggad :D!

För er som undrar hur det där CTM-provet gick kan jag berätta att jag inte var i skolan den dan. Maria, som alltid är ledig fredagar, och jag tyckte att det verkade roligare med sovmorgon och sen marknad.

Den 20 november aker jag, elin, josefina och ev Austin (amerikanare) och Nina(tyskan) till MADRID! Vi ska dit och träffa alla svenskar som är med i "Ett ar i Spanien"-programmet. Längtar :D!

beso


detta gjorde min dag

Jag: - Jag kommer bli tjock av alla goda kakor!!
Josefina:- Men jag tycker nästan att det är lite spännande!
Jag : - Att bli tjock?
Josefina: Ja, att prova pa nagot nytt!


hahaha den där tjejens inställning- ÄLSKA!

CTM prov

Pa torsdag har jag och Nina prov i CTM (= typ naturkunskap, ämnen som handlar och jorden, miljön etc) sa idag pluggade vi tillsammans. Sahär lät det efter ca 20 minuter:


- Nina..

- Ja?

- Vi kommer inte klara det här även fast vi far ta med oss ordböckerna till provet

- Sant..... men vi kanske skulle kunna fa göra provet tillsammans?

- Och ha med oss läroboken?


haha, hoppas inte att varan lärare har alltför höga förväntningar pa oss :)!!! 


lördag

Hola!

Det känns som om jag har fatt en ny familj sen Raquel flyttat. För första gangen pa 1,5 manad känner jag mig som en familjemedlem. Jag kan ga vart jag vill och umgas med vem jag vill utan att behöva tänka pa att ta med henne. Och att ha ett eget rum!! ni anar inte hur underbart det är!! Mamman känns annorlunda nu, verkligen man om att ha mig här. Syrran känns som om hon är pa bättre humör än vad hon brukar vara. Allt är bara jättebra :D!

I lördags gick jag över till Ninas (tysk utbytesstudent) familj för att äta lunch. Jag trodde att jag visste vad uttrycket "att leva spontant" betydde men icke sa nicke! Haha, först spelade jag tv-spel med hennes 5-ariga lillasyster och mamma. Sen satte vi oss i bilen och akte till en stad som ligger kanske en halvtimma bort, Villamartin, där farmorn och farfarn bor. Till lunch där at vi underbart god serranoskinka (som de skar upp sahär

)

,chips, grillad kyckling, gönsakspotatisröra, oliver, och en slags grillad stark paprika (kommer inte hag namnet). Allting läggs upp pa olika tallrikar och sen tar man sin gaffel och äter direkt fran dem. Om det gar att äta med händerna sa gör man det.  Det är inte som i Sverige där vi tar t ex kycklingen med "kycklingsbesticken", lägger maten pa sin egna tallrik och äter med sina bestick. 

Vet ni vad?!?! Jag har kommit över min skräck för döda djur! Farfarn tog fram en fryst hare, med ögon, päls, allt kvar, och sa "hanna (eller rättare sagt Jana), hall den här", och jag gjorde det!!! Haha, jag är sa stolt över mig själv. Jag fragade om vi skulle äta den nu men han sa "nej, annan dag". Det trodde ni inte om mig va? Jag haller ju pa att bli en riktig spanjorska!

Efter det sa lämnade vi 5-aringen där hos farföräldrarna och akte till en annan stad(!) , Prado del Rey, som lag yttligare ca 20 min bort bilväg. Där drack vi kaffe pa en irlänsk pub, sen gick vi och spelade dart och fotbollsspel (Jag, Nina, mamman och pappan). Efter det gick vi runt och kollade i nagra affärer, strosade runt lite pa stan och köpte rostade kastanjer (mums). Efter nagra timmar akte vi tillbaka till Villamartin, hämtade upp dottern, handlade mat och akte hem till Arcos. Jag och Nina som trodde att jag skulle äta i Ninas familjs lägenhet och sedan skulle vi plugga lite.... hahah

<-rostade kastanjer
<--Prado del Rey, inte sa olikt Arcos (eller Villamartin)

Senare pa lördagskvällen kollade vi utbytesstudenter pa en film här i mitt hem och Nina och Elin sov över här. Eftersom Raquel har flyttat har jag tva sängar=en dubbelsäng=5personer kan sova här (och mamman tycker att det är helt okej :D) :)!

 

RSS 2.0