imorgon flyttar min rumskompis

ni är mer eller mindre oinformerade om situationen med min rumskompis Raquel. I över en manad nu har hon varit oerhört negativ till väldigt mycket. hon har klagat pa familjen, klagat pa att det inte finns nagonting att göra och varit ledsen för att hon saknar in stad och att hon har sa trakigt här. Hon kommer inte direkt bra överrens med varan värdsyster och hon tycker att mamman är alldeles för bestämmande och aldrig later oss göra nagot själva. Vi utbytesstudenter har verkligen försökt uppmuntra henne jättemycket och alltid pratat med henne men det har inte gjort situationen bättre. Jag undrar om de kommer ga bättre för henne pa nästa ställe, hon lämnar en alldeles underbar stad med underbara människor och hennes vänner. Självklart önskar jag henne all lycka, hon är ju en härlig tjej men tyvärr har vi nästan bara sett hennes trakiga sida. Det är synd att hon inte trivdes bättre här.

I mandags fick Raquel reda pa att hon har en ny familj i en annan stad i Andalusien. Idag ringde orgaisationen till varan mamma för att informera om det. Mamman visste ingenting om att hon inte trivdes och ville byta familj. jag tycker att det är daligt att organisationen ringer sahär dagen innan och berättar det men ÄNNU sämre är det att min rumskompis inte har sagt nagonting till varan familj att hon inte trivs och vad hon inte trivs med. De trodde ju att allt var bra.

Efter samtalet sa försökte Raquel förklara varför hon byter familj. Anleningarna var att det är för manga utbytesstudenter pa varan lilla skola, att hon inte kommer bra överrens med syrran och att hennes organisation säger att ingen annan utbytesstudent ska bo hos samma värdfamilj (jag bor ju här). Däremot säger hon att det sistnämnda inte varit nagot problem om det inte varit sa att varan familj ibland struntar i att förklara saker för henne för hennes spanska är sa dalig, utan de säger till mig och ber mig översätta, vilket leder till att hon inte lär sig spanskan i den takt hon borde.

Att berätta varför hon skulle flytta gick bra ända till hon sa att hon ocksa flyttar delvis för att hon inte kommer sa bra överens med Maria för att de tva är sa olika och helt enkelt inte passar ihop. När hon sa det blev mamman rosenrasande, hon uppförde sig jättebarnsligt och bara pratade över Raquel jättesnabbt  sa att hon inte hade en chans att första vad hon sa. Hon lät inte ens Raquel prata klart och förklara sig. Det hon sa flera ganger var "för mig spelar det ingen roll att du flyttar men du far inte skylla pa Maria". Riktigt omoget sagt av henne och ännu värre att hon inte lät Raquel förklara sig vad hon ville ha sagt. Disskutionen slutade med att folk var ledsna och sura. Jag undrar om mamman ens kommer säga typ "lycka till vi kommer sakna dig" imorgon när hon aker....

Jag är sa trött pa detta! Jag ser verkligen fram emot tills när hon har flyttat och saker kan bli normala och folk kan uppföra sig som folk ska. Suck.


kyla

Usch idag var det bara 18 grader vid sextiden pa kvällen här i Arcos! Det var sa kallt att jag blev tvungen att ta fram min jacka... böhö, jag vill ha värme.

sjunde veckan i Spanien!

Usch vad dalig jag har blivit pa att uppdatera min blogg! Men ni behöver inte oroa er- det beyder bara att jag har jätteroligt här i Spanien och helt enkelt inte hinner med att skriva ;)

Denna helg har jag haft fullt upp! I lördags var vi i en trevlig shoppinggalleria, Area Sur,  i Jerez. Jag köpte en tunika pa min nya favoritaffär Stradivarius. Egentligen hade jag lust att köpa hela affären men med lagkojukturen kanske det inte riktigt är läge för det nu, hehe.  Pa kvällen gick jag pa bio med tva klasskompisar :) Pa söndagen tog jag en tva timmar lang promenad i Arcos, sen akte jag till Josefinas hus för att göra en power point till varan presentation om Sverige. Pa kvällen akte vi till gamla delen av Arcos och kollade pa fotboll och käkade glass med fler utbytesstudenter och klasskompisar.

<--gallerian

Promenera i Arcos är bland det bästa som finns, det är en oerhört mysig och vacker stad. Här är dock en hund som jag trodde skulle käka upp mig, för han skällde sa mycket. Tur för mig sa visade det sig att han bara fick ut sitt huvud genom gallret ;)
 visst ser han ond ut :O!

Här är en till bild pa skolan och grinden! Vi utbytesstudenter verkar fa ga in och ut genom grinden lite som vi själva behagar men spanjorerna som inte är 18 far inte det...


här har vi extraspanska:)



Oj, jag berättade aldrig om manifestacionen i jerez i onsdags. Ja, jag var med i en demostartion mot att spanska universitet är sa dyra att det är svart för eleverna att lana ihop pengarna.. hm jag fattade inte riktigt allt. Ja, det var det, haha!

juste, mamman har klippt mig ocksa! Ska fixa en bra bild sa ni far se!

Nu ska jag plugga lite spanskaglosor! kramar!!!!!

Arcos :)


mandag

Hola!!

Hur galen far man bli? Igar sen eftermiddag tog vi en promenad . Jag tänkte att, hm det är snart november, kanske är lite kyligt idag? Sa jag tog pa mig svarta leggins till klänningen. Det var sa varmt att ga i! Haha, idag har vi 24 grader, härligt härligt härligt för att vara mitt i hösten!

Spanskan gar bra nu! Jag känner att det börjar släppa och att jag kan prata och förstar i alla fall nagra av lärarna i skolan :)

Här pa bilden syns Maria, Paca, josefina och hennes värdföräldrar och värdbror+ deras hund Tovi. Vi är ofta hemma hos dem. Igar sa var det ingen som rastade hunden sa han uträttade sina behov pa golvet inomhus och de blev jättesura pa honom! Jag fragade mamman typ varför ingen gatt ut med honom och hon svarar (som om det var självklart): det regnade ju!!!!!! Suck, de är ju äckligt rädda för regn och kyla "man blir ju sjuk", haha.


I helgen har jag varit pa bio, spelat padel, kollat i lite affärer, varit med nagra klasskompisar mm :)

Nu ska jag ta en joggingtur innan extraspanskan :)

Oj, jag berättade inte om hur jag köpte skorna :D! Haha! Mamma och pappa köpte tre par skor i Sverige och tog med till Malaga sa att jag kunde prova för jag var inte alls säker pa vilken skostorlek jag hade! Stackarna hade inte mycket plats kvar i resväskan.....
 

adress

Okej, tydligen hade jag inte fatt en komplett adress hit, hoppas ingen har skickat ett brev eller sa som har försvunnit :/!:


Hanna Emilsson
Benito Perez Galdós 21
11630 Arcos de la Frontera
Cadíz
Spain

Man tycker ju att det borde komma fram ända men men

ICS

halloj :)

Idag när vi gick till skolan var det fullmane, härligt va ?

Nu sitter jag här pa den medicinska grejen men förstar inte sa mycket. Idag var den första lektionen, kemi, inställd sa 7 stycken i min kemmigrupp och jag gick til ett café här i närheten och fikade, mysigt =).  Om det är första eller sista lektionen som är inställd far vi ga utanför grindarna även fast vi inte är 18, alltid nagot i alla fall.

Haha tyska läraren har gjort det igen! Idag pa lektionen sa han: -"Hanna, du kan tyska va?" HAHAHA tredje gangen han tror att jag är tyska! Han maste ju vara senil! Haha

Ahhh nu händer det grejer här, labb eller nagot sadant pa gang. Dags att sluta skriva.... adios! :*

onsdag kväll

Hola!

Haha, efter 1 manad här har jag lyckats fatt göra nagonting själv i detta hushall- mitt kaffe! Jippie! Mamman här vägrar lata mig och Raquel göra nagonting själva men idag sa vägrade jag lata henne fixa fika. Okej, kaffet ar ju inte sa krangligt att göra iordning da det är pulverkaffe. Men jag vill ju liksom vara en del av familjen, inte känna mig som en gäst, därför betyder det mycket att fa hjälpa till. Haha fast det är problem med mikron- själva koppen blir varmare än vätskan man värmer i koppen.. knäppt?? 

Denna kväll kollade jag pa vm-kval med morbrorn. Spanien vann över Belgien med 2-1! Ni kan inte ana hur bra det känns att vara spanjorska när det gäller fotboll hehe....

Extraspanskan var jättekul förresten! Vi ska ha grammatik pa mandagar 6-8 och spanienkultur onsdagar 6-8 ! Dessutom verkar det finnas ett tjejfotbollslag i närheten av Arcos som läraren ska kolla upp at mig, hurra!

Nu är det sovdags sa att jag orkar vara lie social mañana ;)

kramar

prov i Spanska

Prov i sprak idag, dvs spanska. Jag hade inte ens förstatt att vi skulle ha prov utan fick reda pa det lektionen innan. Vi hade en timma pa oss att läsa en text och svara pa 6 fragor. Det var inte ja/nej svar som efterfragades utan analyssvar. Hur tror ni att det gick? Hm.. efter en timme hade jag slagit upp massa ord och förstatt att texten handlade om internet men inte svarat pa en enda fraga. Bättre än sa blev det inte och jag tror att jag kommer fa mitt livs första IG :P!!

Nu ska jag sova lite innan min spanskalektion som börjar klockan sex. C ya! 


Benalmádena

Ni skulle ha sett minerna pa släktingarna när mamma, pappa och jag stod pa stranden i Benalmádena! Det var ju da en överraskining att vi skulle komma, bara Linda och nagra av pappas släktingar visste om det (och familjen saklart :o)

Mamma och pappa köpte sina flygbiljetter för nagon vecka sedan och vi tyckte att det skulle vara roligt att överraska släkten med varan närvaro. Lo siento, tyvärr, jag fick ingen bild pa minerna :(  De andra flög ner i mandags (eller var det söndags?) och stannade till mandag. Vi kom torsdag och akte ocksa hem i mandags.

Dagarna gick snabbt, jag vet inte riktigt vad vi gjorde :P Vi badade bade i havet och i poolen men havet var varmare! Det var kul att träffa folket och jag har insett att det inte händer sa mycket där hemma. Nu har jag massa ny energi för att lära mig spanska och ga i skolan! Idag fick  jag veta att vi ska ha resursspanska 4 timmar i veckan- kan verkligen behövas:D!

Bilder fran bussresan dit:


Historien om bussresan dit:
Vi var inte säkra pa när bussen gick eller att den verkligen stannade i Arcos men klockan atta (ungefär som planerat) satt jag pa bussen. Mestadels var det en 50-arig kvinna, busschauffören, resten av bussen var tom förutom nagra passagerar som akte en station.

I en stad stannande vi i nästan 10 minuter för att den andra passageraren skulle köpa churros (friterade degbitar). Sen stannade vi för att tanka och köpa vatten, äta frukost och en gang för att han skulle kolla om hans fru var hemma.  Haha ingte undra pa att man aldrig vet när bussarna gar om de haller pa sadär!

Tillslut var vi framme i Malaga där jag skulle hitta taget till B. Innan man skulle kliva pa taget i Malaga sa röntgade de alla väskor, antagligen efter terrordadet i madrid -04.


Gallerian i Malaga!
gallerian

Ni kan inte ana hur gott det var med gröt och knäckebröd med ägg och kaviar!!
maaat
Pa fredagen och lördagen regnade det och blaste jättemycket!! Här hemma i Arcos hade de tydligen haft en decimeter vatten i nedervaningen och mamman hade inte latit Raquel ga till badrummet :P




Pa söndagen och mandagen var det fint väder sa pappa passade pa att sola sig röd (inte oväntat)


onsdag kväll

Pa fredag morgon aker jag till Malaga för att träffa lite släktingar!! Om jag inte hinner skriva imorgon sa aterkommer jag mandag eller tisdag istället. kram!

Maten

Nu har jag fotat lite maträtter!

Det här är zucchinisoppa med äggbitar. Till det at vi friterade ost och skinkskivor (inte lika gott :P) 

En soppa med köttbullar, spenat och kikärtor, supergott!!


Jag äter tillochmed räkor (som jag egentligen hatar men här är det gott:P)!!!!! Här i en soppa med ris. Den andra soppan är gazpacho (=kall tomatsoppa), min favorit ;).



Tortilla, storfavoriten!!! Det är tjock omelett med potatis


Jag ska försöka lära mig laga lite spansk mat sa ni ocksa far smaka nagon gang :)

butt

Jag maste aterge en konversation som utspelade sig pa mackrasten idag i skolan:

En tjej i klassen:  - Jag ska till cafét och köpa "arets paket", följer ni med?
Jag: - Arets paket, vad är det?
Tjejen: Den nya chipssmaken för aret.
Jag:- Aha, vilken smak är det da??
Tjejen: - (säger nagot jag inte vet vad det är)
Jag: Vad är det?
Tjejen: Pa engelska....hm.. BUTT!!! (för er som inte vet vad butt är kan jag berätta att det är det engelska ordet för RUMPA)
Jag: -Va? hahahhahahaha
Flera spanjorer som försöker uttala det bättre: buuutttt, buutttt

Tillslut skrev Belén det pa sin mobil; "butter" (=smör) var det som de ville ha sagt :P! hahah deras engelska uttal alltsa :D! Det är kul att jag far skratta lite at deras sprakmisstag (vi skrattar mycket at mina). 


Bild pa skolan!


Arcos

Försökte at en bild av den oerhört vackra staden.. klippan syns inte riktigt, ska försöka ta bättre kort :) Här ser man i alla fall gamla stan. Jag bor i den nyare stadsdelen, "Barrio Bajo", som ligger nedanför klippan.


svar

okej, jag lyckas inte kommentera pa min egna blogg, jippie!

Svar till släkten:

Självklart kan ni ringa! Mitt mobilnummer är 693 46 12 46. Om ni inte ringer fran en spansk telefon far ni lägga till +34 i början.



Kram

Cadiz

Hej!

Idag vaknade jag runt 10, morgontrött som vanligt, gar ut i vardagsrummet och sätter mig framför TV:n. Och de talar svenska. Ja. De talar svenska! drömmer jag??? är jag inte i Spanien?? Jo.. det visade sig vara en reklam för IKEA! Haha!



Igar sa akte vi till Cadiz, en stad som ligger ungefär en timme bort med bil. Där kolade vi pa Marias studentlägenhet och Raquel och jag badade i havet :D!! Vi var saklart ensamma om att bada, även fast det var varmt sa vet vi ju hur frysna spanjorer är av sig.







Spanjorer är bra pa att fickparkera vill jag lova, men här är det nagon som definitivt är ute pa djupt vatten:

<- framdelen av bilen        bakdelen->


Pa kvällen gick vi pa bio här i Arcos. Här kostar en biobiljett 35-40kr, i Sverige typ 80-100kr. Det blev "Meet Dave" med Eddie Murphy, rolig!! Saklart dubbad pa spanska men jag förstod nästan allting :)!

lördag den 4 oktober

Hej i värmen!

Igar var det cirka 30 grader här, som vanligt. Man börjar bli lite bortskämd när man tycker att det inte är sa varmt längre. Mina klasskompisar tycker verkligen inte att det är varmt- de har pa sig jeans och tjocktröja!! De fragar mig om jag inte fryser hela tiden :P...

Idag tror jag att vi ska till Cadiz. Det är sa här i Spanien att man aldrig vet vart man ska. I början trodde jag att de visste men min spanska inte var tillräcklig för att fraga. Nu vet jag att de oftast inte vet själva. Jag fragar vart vi ska och de svarar " alli" vilket betyder där (vilket kan vara varsomhelst)

För er som ororar er för mig har jag glömt berätta en sak: vi bor nagra hundra meter fran akutmottagningen här i Arcos! Vi har redan hunnit besöka sjukhuset (inte akut dock) för Raquel (rumskompisen) hade nagot problem med ögat. Jag har inte varit sjuk mer än lite drygt den första veckan jag kom hit.
 
Jag tyckte att varan etagelägenhet  som vi bor i här var liten när jag först kom hit. Nu har jag insett att vi bor ganska stort för att vara Spanien. Igar hälsade vi pa hos en amerikansk utbytesstudents familj. De bor fem person i en pytteliten lägenhet. Det som finns där är ett litet vardagsrum som även är matsal. Sen finns ett litet badrum och ett litet kök. I hans rum finns en vaningssäng, tva garderober och en vanlig säng. Sen finns väl en yta pa cirka 1.5m2 att röra sig pa. Där inne sover utbytesstudenten och tva av familjens "ungar", den ena är runt  20 och den andra 24. Sen finns det ett sovrum till med dubbelsäng, där sover mamman och den tredje sonen som är 17 ar. Snacka om trangbott!!!

De senaste dagarna har jag varit i skolan. Ibland fattar jag lite, ibland fattar jag ingenting. Oj, jag har inte berättat om skolan!! Skolan ser ganska modern ut (bild far komma senare). Runt skolan finns en mur- om man vill ga utanför den under skoldagen maste man vara 18 ar eller ha ett intyg av sina föräldrar att man ska göra nagot speciellt. Pa förmiddagen har man 3 lektioner, ingen rast emellan, man har endast tid att ga till nästa lektion. Det finns absolut inget system pa lektionssalarna. Jag har inte en chans att lista ut vart jag ska vara, jag maste hitta en av mina klasskompisar och följa med. Ibland hittar inte ens spanjorerna, da far man leta sig fram efter välbekanta ansikten.

Efter tre lektioner har vi rast i en halvtimma. Da far man äta mellis, typ en macka eller frukt. Massa av eleverna äter chips eller nagon form av ostbagar pa rasten. Chips är för övrigt ett ganska vanligt mellis här, förstar inte hur 100% av invanarna INTE kan lida av övervikt! När rasten är slut har man tre lektioner till och sen far man ga hem, 14:40 varje dag. När varje lektion är slut och när rasten är slut ringer klockor. Det betyder att alla skolans elever samtidigt ska ut genom dörrarna när dagen är slut. Igar när det var fredag var det KAOS, alla ville ut fran skolan sa fort som möjligt :P

Till sist: en hyllning till farmor som lyckades ringa till varan hemtelefon och säga att hon ville prata med mig. Jag tror att det var tur att min "kusin" Jesus svarade för jag hade precis lärt honom säga Hanna. Här kan de inte uttala Hanna, det blir typ "sscjannna" eller bara Ana, haha. Sa om ni nagon gang ringer och de inte skule första, pröva med Anna :P!!!




 

rättelse mm

Okej,hennes väskor vägde inte 89 kilo, den ena maste ha varit i pound och den andra i kilo... fraga mig inte varför men knäppt är det :P!!!. 60 kilo ska vara den rätta vikten, haha.
 
Mer om knäppa USA: En utbytesstudent fran South Carolina som ocksa är här i Arcos har problem med sitt visum. En blandning av delstaten han bor i, nagra nya regeler+ att han inte gar i privatskola här gör att han bara far vistas här i 90 dagar i sträck. Efter 90 dagar maste han aka till ett land utanför EU, vara där i 24 timmar och sen aka tillbaka. Han ska vara här till maj/juni sa han maste göra det minst tv ganger!! Stackars människa! Han planerar tydligen att aka till Schweiz för han typ vagar inte aka till Tanger :P... haha.

Idag var 3:de dagen i skolan. Okänt ämne #2 visade sig vara geometri! Det vi gjorde var, enkelt sett, rita en traingel och sen rita upp en kvadrat, utan att mäta, som har samma area, fast med komplicerade figuer. Verkar inte allt för svart :)!

Fysiken förstod jag lite av idag, avsnittet vi haller pa med just nu är typ vibrerande rörelser... känner att det kommer bli en tuff kurs :P

Engelskan är sa enkel här! Dagens svaraste var:

Jesus says: I´m seventeen. gör om det till "reported speech":  Jesus said he was seventeen. Jag tror att jag kan fa ett hyfsat engelskabetyg i alla fall :P!


Övrigt... Jag mar bra, inte sa värst brun än men ska nog börja sola lite sa jag kan göra er blekfisar hemma i Sverige avundsjuka ;) Det gar bra med min rumskompis, det ända jobbiga är att hon pratar konstant. när jag säger konstant menar jag verkligen konstant. Fast det är ju bara bra för mig, inga fler VG i engelska ;)

Jag börjar inse at sommarlovet faktiskt är över nu, även för lilla mig.. nu är det dags att skaffa sig en vettig dygnsrytm eller köpa en espressomaskin.... skolan börjar 10 över atta varje dag men vi bor sa nära att vi kan ga hemifran fem över :) sex minuter över om man raskar pa lite.


Nu ska jag ut i solen, är  trött pa siestan!!! KRAM


RSS 2.0