GOTT NYTT AR

Ett modigt avslut pa ett grymt spännande och utvecklande ar!


2009 kan ju inte bli annat än underbart?

kram pa er


Konsten att skratta

Snart är det nyarsafton och för spanjorskorna gäller detta mode mode mode. Allting ska matchas, för har man en bla jacka maste man ju ha blaa skor ;). En annan typisk modegrej är att de gör en bulle eller snurr mitt pa huvudet, ju högre desto bättre. Jag tar det lilla lugna, jag gillar mina skor även fast de inte har samma färg som min handväska. Min värdsysyter har det däremot värre. Hon köpte ett par gröna strumbyxor och nu maste hon ha en grön vinterjacka. Vi har letat i hela Arcos och snart hela jerez men utan framgang.  Nu börjar hon fa lite smatt panik och funderar pa om hon ska köpa en röd jacka istället... haha, varför inte bara ha pa sig en svart? Oj, förlat, det är ju inte modet.

Hursomhelst, när vi givit upp letandet i Jerez akte vi till mammans syster för att säga hej. När vi kom tilbaka till Arcos insag Maria att hon hade glömt sin handväska, med mobil, pengar, nycklar you name it, hos mostern (minst en halvtimma enkel väg). Och vad gör man? Jo man skrattar, inte at henne utan med henne. Det är klart, vad hjälper det att sura?  Tidigare idag lyckades mamman glömma maria pa gatan och körde iväg utan henne i bilen, och vad gör vi at det? jo skrattar. Jag har tyckt att det varit jobbigt när jag ansträngt mig att prata bra spanska och mamman skrattar at mig för att jag säger fel. Nu har jag insett att det är sa hon, sa som manga andra jag har träffat här, är.  Skratta skratta skratta, vardagen blir roligare da. 

En oförglömlig julafton (a.k.a. Spansk julafton del 2)

Sa da akte vi, efter alla om och men, till Sevilla, mamman, syrran, morbrorn, syrrans pojkvän och jag! Där var vi med min värdmammas syster och hennes barn med familjer.

Menyn som gällde för kvällen var:

Förrätt:
Olika korvar och ost+ bröd

Huvudrätt:
crab stickssallad i dressing
potatis, ägg, grönsaker mm i röra med dressing
räkor
Köttgryta
En mix av paprika, ägg och tunna friterade degbitar
Bröd

Efterrätt :
Konserverade annanasringar

Nattmal 1:
Stekta köttbitar och bröd (ja.. de älskar bröd :P)

nattmal 2:
Stekta kycklingbitar och bröd

Maten serveras saklart pa tallrikar mitt pa bordet, alla förser sig med en varsin gaffel och käkar fran de olika tallrikar. Maten görs i omgangar, alla sitter inte ner samtidigt utan man käkar när man känner för, fran den tallrik man känner för.

När vi hade ätit klart sa skulle vi vänta pa att fler släktingar skulle anlända. Da drog de igang sterion med spansk julmusik och kända spanska latar ex Las Ketchupsangen (for er som kommer ihag den) pa hög volym. Alla sjöng med och de spelade pa sina "cañas" eller klappade händerna i takt med musiken. Ibland fick sterion en paus och de sjöng själva för fulla halsar.

Vi hade 3 smabarn hos oss och föräldrarna tjatade hela tiden om "snart kommer tomten snart kommer tomten". Vet ni när han kom? klockan ett pa natten! Halla!?!?! Da var det ju inte ens julafton längre! Och ni kan ju bara ana hur griniga och trötta ungarna var da,haha. Men folket höll humöret uppe, fortsatte sjunga och ha sina högljudda spanska konversationer. Vid 3 tiden pa natten hade smabarnen somnat och de flesta gick och lade sig för att sova  :)


Jultomten är inte en stor tradition här. Varan gav julklappar till smabarnen och godisregn till oss andra. Haha, en tjej, tror hon är 4 ar, sa: "Det där var inte jultomten, för han kom inte in genom skorstenen, det var morfar" XD
¨
Huset vi var i ser lite losigt ut pa bilden men det är för att de bygger om och vi inte fick plats nagon annan stans ;)



Pa juldagen segade alla fram tills lunchtid, för att sedan umgas i fyra timmar till.

Juldagslunchen: diverse köttprodukter mosas ihop och äts med bröd (riktigt gott)+spenat och kikärtssoppa


Jag trodde att man skull blir jättetrött och ha huvudvärk efter en sadan här jul- men sa var det inte. Att fira pa det här sättet var lugnt och bekvämt. Det fanns ingen perfektionism, ingen som var stressad över att allt maste vara i sin ordning. Allting som görs är spontant och alla är glada. Och gästfriheten, mitt hus är ditt hus, är underbar. Släktingarna var jättegulliga mot mig och jag har pratat massor av spanska =) en superbra julafton!

Spansk julafton

DÄr sitter ni och kollar pa kalle anka och här sitter jag för mig själv och skriver. haha, nej, sa hemskt är det inte. Fast konstigt känns det. Imorse pratade jag med mamma och pappa+ tva tjejkusiner. När jag pratar med den yngsta (4ar) fragar hon när jag kommer hem och att hon kommer sakna mig.. snyft, da blev jag lite tarögd..:P

Jag började julafton med att äta risgrynsgröt sen gick jag till gamla stadsdelen med Josefina och Nina. Vi försökte hitta en kyrka som var öppen men utan framgang. Da strosade vi runt i stan istället  och köpte glass :D!

Den spanska spontaniteten fortsätter, när jag kom hem sa mamman att vi ska till Sevilla ikväll. Och jag vet inte var de menar med ikväll, om vi ska aka om 5 minuter eller fem timmar. Jag ska packa min väska nu och sen ska jag öppna lite julklappar som mamma och pappa skickat till mig :)



Ha en trevlig dag och ta hand om varandra!

Feliz Navidad!

nästan 20 grader varmt och julstämningen är pa topp!

Hej!

Igar var en alldeles alldeles underbar dag här i Arcos, El dia del Belen (= Betlehemsdagen). De var som en julskyltning fast med riktiga människor och djur. Jippot var i den vackra, gamla delen av stan och det var proppfullt av människor! Det var sa fint, jag blev nästan tarögd!






Storfavoriten! De tre konungarna (här har de inte jultomten utan de tre konungarna). De sma barnen fick ga upp och prat med dem och sitta i deras knä...... fast elin och jag var för gamla, *snyft*.


Här görs buñuelos, friterad deg (nästan som churros) som doppas i choklad och äts i juletider, mums ^^


En av Arcos vackra kyrkor



                                                        



                                                       GOD JUL!              ¡FELIZ NAVIDAD!

6 dagar kvar till jul

da hanna och nina springer in i ett levande LAMM i koppel i matäffären.

welcome to my city

svensk jul i Arcos :D!

Mwhihi, med sprudlande glädje öppnade jag idag förmiddag ett brev, med bekant handstil, postat i en liten förort som heter Sollentuna. Och i brevet hittade jag risgryn, skumtomtar, polkagrisar, pepparkaksformar (som jag redan hunnit använda :D), ett jättefint armband, en grankvist med en lapp runt som det stod "vi fick inte ner hela granen" (klockrent :P), glöggkryddor, pepparkakskryddor och en julgranskula!!!!!!! Ett otroligt stort tack tjejer <3, jag har gatt runt med ett leende pa läpparna hela dagen : )

Och jag har flera att tacka!!!! Jag har fatt fina julhälsningar fran mormor och morfar, farmor och farfar och sanna med familj. Tack!!

Idag, förutom att ha öppnat brev, har jag bakat fler pepparkakor med Elin. Jag tycker det är sa häftiigt att Elins familj har ett träd med ätbara citroner pa i trädgarden- i december!  De har ocksa ett apelsinträd i trädgarden, men det tycker jag inte längre är lika coolt eftersom det är fullt av dessa i stan. Haha, det är ganska roligt, gatorna här är väldigt branta och det finns massa apelsinträd. Sa om ni kommer hit nagon gang, bli inte förvanade för att det rullar förbi en apelsin pa gatan ^^

Vara uppskattade pepparkakor :D!


el movil

Jag har bytt mobilnummer, den förra operatören var bara kranglig :P

det nya är +34 622 34 52 33

här är vädret trakigt. Det regnar och regnar och är bara 10 grader varmt :(. Jag tycker synd om de klasskompisar som just nu är i Madrid. Vi hade tur med vädret när vi var där. Jag hoppas pa bättre väder nu för alla blir sa osociala när vädret sviker....


Lördagen den 13 december

Paca, värdmamman, är hur gullig som helst och köper alltid speciellt bröd till mig (antingen fullkorn eller hart bröd) och hon har faktiskt hittat fullkornsskorpor här i Arcos ( pa Lidl :P). Fast sant här med fullkorn och nyttigheter är ju ovant för spanjorer. Jag har hört skräckhistorier fran andra svenskar här i Spaninen som fatt höra "vitt bröd är ju jättenyttigt" etc (när de blivit tillfragade varför de äter frukt och de sagt för att det är bättre). haha. Men för nagon manad sen hade Paca köpt kakor med chokladspan i och sagt: titta hanna! jag har köpt fullkornskakor till dig ^^ Haha, det är sa härligt att de i alla fall försöker sitt bästa :) (och jag hade inte hjärta att säga att det där är choklad och inte fullkorn, nej)

Igar tog jag och Jossi en promenad efter min basketträning insag jag en sak. Spanskan har släppt, jag kan prata utan att tänka! Jag insag det när jag fragade en tjej pa stan om en vägbeskrivning, fick svar, tackade och gick därifran. Nagra sekunder efterat tänkte jag"oj, fragade jag henne pa svenska???, nej, hon var ju spanjorska.. och jag insag att jag bara pratat pa naturligt utan att tänka!!! Jippie!!! Fast bara för det har släppt sa betyder det inte att det är flytanade, absolut inte. Men det gar bättre. Mycket bättre. Och jag har mycket lättare att prata i datid nu(som jag har pluggat mycket och det med resultat ). Det finns nog hopp trots allt ^^

Framgang efter framgang, vet ni mer vad som har hänt? Jag fick MVG i naturkunskap A! Jag gick den kursen nu i höstas innan jag akte till Spanien och hade som sista uppgift att skriva ett arbete om miljömedvetenhet, svergie vs spanien. Tydligen höll mitt verk mattet och min familj här (som fick hjälpa mig med att berätta om energi och sant här i Spanien) är oerhört stolta över mitt betyg :) (jag med saklart ^^)

Firar ni Lucia nu i Sverige? Eller var det igar? Vilken koll jag har.. Fast här vet de inte ens vad Lucia är, inte undra pa att jag har glömt bort det :P Min snälla biologilärare hade koll pa det, förundransvärt nog. Hon är nog den enda. Hade jag haft nagon som helst talang för att sjunga hade jag nog dragit ihop till ett litet lussetag här. Men ni känner ju mig och min sangröst sa tyvärr.

Hasta luego

familjens arliga julkort


http://elfyourself.jibjab.com/view/MoMTlZ489MvCFVG8Uso2

GOD JUL!


lussebullar och pepparkakor (nästan i alla fall)

Hej i kylan!

Idag har vi bakat bade lussebullar och peparkakor :)

Lussebullarna bler lite problematiska. Vi fragade vara värdmammor om de hade saffran och alla sa javisst och gav oss nagon orange blandning. TAck och lov till varan misstänksamhet- vi undersökte "saffranet" noggrannt och det visade sig innehalla vitlök, peppar osv (för att göra paella). Da gick vi till mataffären för att köpa vanligt saffran. Ett paket saffran, som det stod skulle inehalla 0.37 gram kostade ungefär 20 svenska kronor, dvs knappt 60 kronor/gram. Det verkade lite skumt, saffranet är ju tom producerat i Spanien. Men det visade sig att det var 3 pasar á 0.37 gram i varje paket! Vilket flyt!

Själva lussebullarna blev jättebra förutom att vi hade behövt mer saffran.. men det vet vi till nästa gang :)

Pepparkaksdeg hade vi fatt av Siljas värdmamma. Hon kommer fran Tyskland sa hon firar julen lite mer svenskt än vad spanjorerna gör ;). Fast tysk pepparkaksdeg var ganska annorlunda.. det luktade gott men smakade inte speciellt mycket och var dessutom svarkavlad. Ingen höjdare.

Sen bjöd vi vara familjer pa lussebullar som smakade för lite saffran och pepparkakor som inte smakar pepparkakor. Undrar vad de tycker om Sverige nu, haha. Men tanken var god och jag är glad för julstämningen ^^


Jag har fatt paket fran Sverige! Jippie :D!!! Mamma och pappa skickade ett kuvert med massa smapaket, tack <3 ^^ Undrar om jag ska öppna dem pa julafton eller trettondagsafton.. hm.. maste fraga :P

Besitos a Suecia

ett misslyckat adventsfirande

Tjohej!

Jag trodde att jag hade räddat andra advent men ack vad fel man kan ha! Den risgrynsgrötliknande efterrätten med kanel som jag hittat i affären var inte ens i närheten av ätbar. Och idag, dagen för det stora lussebaket, är affärerna stängda för att det är röd dag (vilket vi saklart glömt bort). Sa om vi inte lyckas hitta alla ingridienser hemma (..................) blir det inget lussebak. Och grädden pa moset: en dalig dag häromdagen ledde till att jag at upp all choklad i min chokladkalender! suck

God svensk jul pa er!

onsdag

Idag blev jag sa glad sa glad när jag kom hem efter skolan- jag hade fatt ett paket fran Linda (storasyster) :D!!! För er som inte hängt med i svängarna sa jobbar hon som Au-Pair pa Long Island, New york i ett ar. 

Jag fick ett kort, tva teckningar fran hennes barnvaktsbarn och godis :D I konsten att göra godis vinner USA med en jordskredsseger över Spanien. De är inte sa mycket för godis här, de frossar i chips och solroskärnor istället ^^

Tack Linda, du gjorde min dag :) <3


liten uppdatering

Tiden bara rusar iväg och att skriva här blir det inte mycket tid till, även fast det finns hundratusentals saker attt skriva om. Men ingen tid för att sörja, nu är jag här :)


I lördags hade vi en oerhört lyckad kväll, vi gick ut och dansade SALSA! I början stod jag mest och kollade pa men man blir sa taggad att dansa! Och det är inte sa svart som det vekar, man maste bara fa in rytmen.  De andra utbytesstudentjejerna har fortsatt ga pa salsalektionerna sa de var riktigt grymma! Men jag haller mig till min basket, lagsporter känns lite mer som min grej. Fast bara dra ut och dansa salsa halva natten maste definitivt göras flera ganger =)


Pa bilden: jossi och elin skakar loss med salsaläraren ^^

annars sa rullar livet här pa. skolan funkar ok, snart har jullov. Denna vecka är kort, pa fredag är vi lediga för pa lördagen är det la dia del constitution och pa mandag är vi lediga för det är en dag pa "I.nm...." eller nagot... haha. mer om det senare :)


Nu ska jag kika lite pa min biologi, vi har prov om nagra dagar. Spanjorer pluggar osmart, jag ska plugga lite nu och kolla om jag kan fa högst betyg i klassen. Hur svart kan det vara? Dessutom är det bättre att sätta ribban lite för högt än för lagt, right?. Aja, önska mig lycka till och ha det bäst, kram.

bara sadana sma saker

Hej pa er!

vet ni vad jag har insett? Det finns sa oerhört manga olika kulturer i varan värld. Och nu menar jag inte sadana självklara saker som hur de firar sina högtider och sant utan alldagliga saker som är svara att första.

Igar sa min värdmamma till mig (när hon hade lagat massor av mat och dukat fram allt tills jag kom hem ifran skolan och jag säger tack, det är jättesnällt av dig) och hon svarar: Du säger ju tack jätteofta!!!!! Jag svarar, jomen det är ju klart, du har ju fixat jättemycket at mig, varpa hon svarar: jamen det är ju ingenting att tacka för. Man tackar inte för sig här! Ingen tackar efter maten, man tackar inte när man fatt skjuts nagonstans, man tackar inte när nagon bjuder en pa godis osv.  Knäppt! Det är jättesvart att inte säga tack! Det är ju nagonting man ska säga och det är nagonting man vill att folk ska svara? Ja, i min kultur kanske... men inte här.

Det paminner mig om en sak jag funderade mycket pa i början när Rachel, amerikanskan, bodde här. När jag sa tack till henne svarade hon med "yeah" eller "sure". Pa engelskalektionerna har jag lärt mig att man säger "youre welcome" etc nar nagon säger tack. Sa jag trodde att hon antingen var sur, ironisk eller bara inte brydde sig alls när hon svarade mig sa. Efter ett tag insag jag att det hon egentligen sa var "varsagod", bara att hon inte sa det som "youre welcome" utan som "yeah".


more to come

RSS 2.0