halvtid!

Wow... det gick ganska fort detta. Fast det är lite mixade känslor, det känns som en evighet sedan jag stog där pa arlanda med tre väskor handbagage och inte visste nagonting om nagonting. Men det gick ju bra, tillslut.

Spanskan... ja.... assa jag trodde, helt seriöst, att jag skulle kunna flytande spanska efter tva manader här. Och da menar jag att jag trodde att jag skulle kunna alla ord och ha högsta betyg i alla ämnena i skolan. Jo men tjena, haha. Men det gar bra nu, det gar framat, jag förstar ganska ofta vad lärarna säger. Haha, framgang i skolan idag: jag fick läsa högt i bade filosofin och biologin. Det hade kunnat gatt bra.. fast det gjorde det inte. Jag fick läsa en superkomplicerad text vars innehall till 40% var helt nya ord för mig. Fast det lär ju resultera i nagot bra, nu behöver inte spanjorerna skämmas för att läsa högt pa engelskan, det är inte sa lätt som man kan tro sant där.

Halvtid betyder ocksa tyska Paul akt hem till rattstaden Hameln (ni vet sagan "Råttfångaren i Hameln") för han skulle bara vara här i ett halvar och sen tillbaka till sin skola. Detta har ju da resulterat i att vi funderat pa hur det kommer kännas att komma hem. Och vet ni vad vi kom fram till? Ingenting. Det gar inte att föreställa sig. Även fast jag har varit här i 4 manader fattar jag inte att livet i Sverige fortsätter. Det känns som om jag är i en dröm. En lang dröm.... och jag vill inte vakna:) (vilket jag inte heller behöver för jag har ju minst fyra manader kvar =)

Aja, tillbaka till nuet!

Vad har jag gjort idag? Skola, pluggat spanska och letat efter en utstyrsel till Karnavalen som är i februari. Jag spanade in regnbagsfärgade ögonfransar och en bla peruk medan jossi blev kär i geisha-utstyrslarna. Hm, vi far se vad det blir av detta. Egentligen borde jag klä ut mig till "Hannah Montana" sa att Spanien äntligen far bekräftat det de har kallat mig sen jag kom hit. Fast om jag ska vara Montana maste syrran vara Amy Winehouse... deal?

vad mer?

Sen jag skrev sist har vi bla hunnit ha ett överraskningspartaj för Nina (med MASSA tarta)

Och mer skola och mer spanskapluggande. Fast jag är smart (vilket vi vet sen tidigare) sa jag tänker plugga plugga och plugga spanska nu och sen när varen drar igang kan jag prata pa som bara den. Varen här betyder fiesta. Det ska bli karnaval i Arcos, i cadiz, Feria, Semana Santa, Día del Toro... ja, taggad blir man :D!

lite bilder!

Här ser ni trettio av min spanska morbrors lite drygt femtio faglar



Lite promenader




fredagen den 16:de januari

Sjukhusvisiten med min ömma hals gick bra. De har inget kösystem med upprop eller nummerlappar in till doktorn sa man fragar helt enkelt högt i väntrummet vem som är sist i kön. Detta blev lite förvirrande med alla trötta smabarnsföräldrar och gamla människor när vi insag att det var tva olika köer. Jag klarade mig i alla fall, tack vare att jag hade med min värdmamma som ju är en riktig spanjorska.

Läkaren fick se mitt europeiska sjukförsäkringskort, top en träpinne och ficklampa och kollade min hals, ställde tre fragor varav en jag inte förstod och inte kunde svara pa, skrev ut tva recept och sen var vi klara att ga till apoteket. Snabbt och enkelt! För antibiotika och nagot annat smärtstillande medel betalade jag 2.5 €, billigt!

En sak som jag inte har berättat än, som är oerhört vanligt här, är de sma elementen folk har under matborden här. Det fungerar sa, eftersom att det är sa kallt inne, att man drar upp bordsduken till halsen och sitter där och värmer sig, hemma i sitt eget hus liksom hemma hos andra. En sak som jag vet vi utbytesstudenter inte grejade fran början är att ibland blir de där väldigt varma och vi har bränt bade skor och strumpor pa dem.



Vad händer annars da? Hm, jag är trött pa att vara sjuk och vill att det ska bli varmare. Idag gjorde jag och värdmamman en supergod cheesecake i micron! Det tycker jag var lite intressant. Sadan är maten här, väldigt enkel att tillaga men mycket god. Oftast... undantag finns ju.. haha.

hasta mañana

Tyk

Huvudet känns som om det skulle kunna explodera, snoret rinner och alla spanjorer kan inte luta tjata om tabletter. Om man är sjuk tar man tabletter, hur ska man annars bli frisk? Öh okej, sa där har inte jag vuxit upp och nej jag tänker inte sätta tänderna i deras tabletthögar. Jag är inte som dem vlket jag har försökt förklarat. Typ 20 ganger per dag.

Pa hygienpukten är jag inte heller som dem. Det här är nagra saker jag fortfarande inte förstar med Arcos...

.......Toaletterna: finns nästan aldrig nagot papper pa offentliga toaletter. Varmt vatten? Nej. Exempelvis i skolan, vattnet är iskallt, det finns ingen tval eller handtork -> eleverna tvättar inte händerna efter att de gatt pa toa.

......Näsan: Att ateranvända pappersnäsdukar och att peta sig i näsan lite da och da, offentligt, är helt normalt.

......Mer om vatten. Exempelvis min familj, vi "diskar" i en balja med kallt vatten som inte byts alltför ofta.

.....Golv. Alla gar med skor inomhus och städas verkar de inte göras alltför ofta. Det gar snabbare att sopa undan smutsen där man inte ser den och ta fram doftsprejen. Bra exempel är min biologilärare som brukar springa runt med sin väska, böcker och en flaska doftsprej i skolan.

.....Mat. När vi handlar och det är varmt ute kan vi ha varan mat staende i bilen i flera timmar eftersom vi ska hälsa pa släktingar pa vägen hem.  Och da pratar jag inte bara om apelsiner eller sa., nej allt, kött, mjölk, frukt osv.

Sa varför blev jag sjuk da? Det känns ju som att man borde ha blivit ganska duktigt härdad efter nagra manader här. Jag tror att det är för att det är sa galet kallt inomhus. Ytterdörren brukar sta öppen, taket har en stor springa och huset är langt infran isolerat. Det fungerar ganska bra pa dagen, man kan ta pa sig lite extra kläder och da och da ta en liten promenad för att fa upp värmen. Men pa natten sover jag med 4 tjocka filtar vilket är alldeles perfekt. Men när man ska ga upp, usch, när jag sticker ut huvudet utanför min filtlager haller man pa att tuppa av. Och kylan här är mycket fuktigare än kylan i Sverige, sa även om det later ganska varmt sa fryser spanjorer minst lika mycket som svenskar pa vintern.

Nu ska jag forsätta dricka vatten, snyta mig stup i kvarten och invänta en varmare arstid.

snökaos, fast inte i Arcos

Spanien+snö=problem. I slutet av förra veckan blev det riktigt kallt här och i Madrid hade de snöstorm! De tvingades tom stänga av Barajasflygplatsen ett tag.

Pa lördagen ville Maria ocksa se snö sa hon, jag, min kusin, Jossi, och Marias pojkvän tog bilen och akte upp till Grazalema, bergen som ligger västerut. Kallt var det där uppe, och oerhört vackert, men snö? nej. Tack och lov, ingen snö denna vinter för mig!





Lite is fanns det i alla fall



Los Reyes, mandagen den 5 jan

var det full fart pa gatorna i Arcos. Massa människor och ett tag av vagnar. Konungarna kastade/sulade
 godis och leksaker fran sina vagnar och alla vart helt galna och ville fanga.
 








Sen at vi Roscon, en bakelse som paminner och semle-tarta. I tartan finns en böna och en liten kungafigur gömda- den som far bönan ska betala tartan och den som far kungen kommer ha ett lyckosamt ar (och  far ha pa sig konungakronan som medföljer pa köpet av tartan ^^ )Det är denna dag man passar pa att ge varandra julklappar.



Nyarsafton

Runt 10-11 at vi middag med jossis familj. Det blev den vanliga spanska plockmaten: tortilla, räkor, kött, ost, bröd mm
Pa tolvslaget ska man enligt traditionen äta tolv vindruvor, ett pa varje slag, för att ha lycka de tolv manaderna. När det sista slaget är slaget och det är nytt ar sa ska man ha svalt alla vindruvor. För att veta när man ska äta dem kollar alla pa teven "La primeeeeeeeeeeeera................." Paca hade köpt vindruvor pa konservburk- skalade och urkärnade. Det var tur för mig för jag skrattade sa mycket och blev tvungen att svälja sju stycken samtidigt för att inte misslyckas. En annan tradition är att man ska ha röda underkläder pa sig pa nyar (utochin??). När det nya aret infaller pussar man alla tva ganger, en pa varje kind (som man gör när man hälsar) Haha, det var ganska roligt eftersom Josefina hade x antal vinddruvor kvar i munnen och skulle pussa och säga Feliz Año Nuevo :P...


Jossis värdbror Jesús, Jossis värdpappa som ocksa heter Jesús, min morbror Manolo (som bor i samma hus som jag ;) och Jossis värmamma Carmen

Maria och Paca

Mitt nyarslöfte:
Aldrig mer prata svenska eller engelska här, inte ens för att förklara ord. Undantag om vi far besök fran Sverige.

Sen akte vi in till Arcos. även fast det regnade var hela stan där :P Det var inte sa manga fyverkerier, sag bara nagra fa. Kanske var det pga av La Crisis (ekonomikrisen)?

Hoppas erat nyar var lika bra!! Nu längtar jag till El dia de los Reyes, som ska avsluta julen :)

RSS 2.0