tisdag

Halloj!

Kom hem fran skolan för en stund sen, har ätit lunch och kollat mailen. Jag känner mig väldigt understimulerad här. De kollar sa mycket pa TV!! Hemma i Sverige är jag van att ga i skolan, plugga massor, jobba, träna fotboll, vara fotbollstränare, träffa kompisar, vara barnvakt, där har jag alltid fullt upp hela tiden!! Här sa...  jag vet inte, jag saknar det. I helgen hopas jag pa att vi kan aka till Jerez sa att jag kan köpa ett par bra joggingskor och börja löpträna. Min kusin här är sportnörd som jag, tack och lov, sa har jag nagon att träna med. Jag maste lära spela mig spela padel!!! Det är svart men träning ger färdighet.. :)?

Skolan känns konstig. Vissa lärare, typ fysikläraren, pratar jättemycket med mig och är fett ororlig att jag inte förstar. Jag förklarar för honom att jag inte maste ha godkänt i fysik här, jag vill ju bara lära mig spanskan! Han verkar dock inte första det. Matten Är jag ocksa lost pa men där har jag en tysk utbytesstudent som förstar lika lite sa det känns bättre da. 

Dagens matte:

Lim x -->0    1/(1+e^(1/x) )= 0

Jag känner inte riktigt att jag har baskunskaperna för att klara matten, inte precis det vi lärde oss i matte B! Men men, nagon gang kanske kommer ett tal som jag kan lyckas lösa ;) När jag kan lite mer spanska sa kanske jag förstar när läraren förklarar....

Har kollat lite bussbiljetter till Malaga, ska dit den 10 oktober och träffa mormor och morfar+ en kusins familj. De ska dit pa semester sa da tänkte jag att det blir bra med en utflykt för mig :D Längtar! Dock sa höll jag pa att bli riktigt lurad. Det finns en buss som aker fran Jerez via Arcos till Malaga. Haha däremot sa stannar tydligen inte bussen här utan bara aker förbi :P! Tur att jag fick veta  det nu och inte inse det den 10 oktober:P...

Nu ska jossi, jesus, rachel och jag till Arcos city ;)

c ya !

mandag

Idag är det vilodag efter La Feria= ingen skola!! :D



vackra ljusslingor


=)

tack för alla kommentarer pa bloggen :D kul att ni läser den!
mitt mobilnummer är förresten (nu vet jag det:P): +346 934 61246, om nan vill höra av sig ;)

fredag

Det här tyckte jag var lite roligt :) Maria skulle platta sitt har och för att det skulle ga snabbt tog Paca (mamman) fram strykjärnet! Tro det eller ej- det blev faktiskt väldigt bra :)



la Feria

i varat sovrum

lite bilder fran Ferian :)!!!

Pa Ferian samlas hur mycket folk som helst. En del har pa sig supervackra flamencoklänningar. Jag fick prova Marias klänning, vacker :)!  Pa Feria omradet finns massor av  försälningsstand, ett tivoli, restauranger, barer och sist men inte minst- massa glada människor :D!

det finns ett tak

det finns ett tak till trappan utan tak :)! Haha jag kommer inte behöva ta paraplyet för att ga till badummet pa vintern!! Yeay :P!!

första riktiga skoldagen!

Okej.  Da var den avklarad.
 
Imorse kollade jag pa mitt schema. Det stod att jag har 0 min pa mig mellan varje lekion att hitta klassrummet (olika för varje lektion). Alla som jag känner här skulle ga antingen sam eller nagot annat, jag var ensam pa natur. Första lektionen var svar att hitta men till resten kunde jag ga med de i klassen.

Resumé av dagen:

Matte- Den var galet svar. Läraren skrev ett tal pa tavlan och sen löste eleverna den i sin bok. De lärde sig om en metod som hette lamp... nagonting. No entiendo nada.

Historia- Om jag inte hade läst pa mitt schema och sett att det stod Historia hade jag definitivt inte kommit pa vilken lektion det var.

Engelska- Läraren pratade spanska. No entiendo nada. Han förklarade för mig att han ska prata engelska resten av lektionerna- thank you!

Spanska- (ingen kommentar)

Okänt ämne (som visade sig vara biologi, förberedande för studier som handlar om människan, t ex läkare.)- vekar kul :) ! förstod jag dem rätt ska vi dissikera, göra labber etc.

Fysik- Tro det eller ej, detta var den lektion jag förstod mest av! Verkar inte allt för svar att första även fast jag inte kan spanska.

Klasskompisarna: I början trodde jag att ingen skulle prata med mig men de är jättesnälla!! Jag har svart att första vad de säger bara. De är 17-18ar.

Lärarna: Trevliga och verkar vettiga. Elevrna skrattade ganska mycket at deras skämt fast yo no entiendo nada :P 

Skolan: Jättemycket folk, stora och sma, i väldigt smala korridorer. Trangt!!

mer information :)

haha, jo, jag skrev rätt, 89 kilo. Hon fick betala 3000 kronor i övervikt. Amerikanare....

första dan i skolan

Maria och Rachel (amerikanskan) :)



Det finns bara ett ord för skolstarten i Spanien. Kaos.

Haha, vi hade 5 min pa oss att välja vilka kurser vi ville läsa!!! Jag valde fysik/matte linjen med tyska, spanska, engelska, historia, filosofi + tva ämnen jag inte vet vad det är :P

Jag tror jag har träffat mina klasskompisar men jag är inte säker pa att det var dem:P

Har jag förstatt dem rätt sa börjar jag 10 över 8 imorgon ;)

Efter skolan idag (det var bara "upprop") sa tog vi en promenad i gamla Arcos.


söndag

tjena mittbena!

Idag kom den andra utbytesstudenten fran USA som ocksa ska bo här. Jag tyckte att mina 21 kilo incheckat bagage var mycket. Vet ni hur mycket hon hade?!??!  89 KILO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Helt otroligt, jag vet inte ens om jag äger sa mycket grejer :O hahahha

För övrigt är hon Cammo upp i dagen, det är jätteläskigt :P! Det är inte för packningen det är bara hela hon :P (okej, cammo brukor iof ocksa ha mycket packning men inte saaaaaa mycket haha:P)!
Att hon är lik Cammo betyder ocksa att hon är mycket mycket snäll:) Tur för mig eftersom vi delar rum :P

Hasta luego =)

poolen



fran vänster: Elin, Josefina, Maria, Jesús och Paul (fran Tyskland;)


utsikt fran balkongen


lördag

Hej igen!

Idag har vi varit hos kusinerna. Vi har badat i poolen, solat och spelat padel. Padel är en variant av tennis. Skillnaden är att man har olika racket, lite olika regler och man har en vägg längs baslinjen (heter det sa:P?) som man kan använda att skjuta pa sa att bollen kommer till andra sidan. Svart att förklara men kul är det :D!!

Vi har ocksa varit till The Phone House(ja, det finns i Arcos :P) där jag köpte ett kontantkort. Om nagon vill fa tag i mig akut sa är numret: 693461246. Jag tror att man tar bort 6:an och skriver +36 (eller var det +39:P) Hahhahah

Jag saknar alla människor där hemma, det gör jag verkligen. Det känns bara som om jag är här pa semester men sa är det ju inte. Jag ska inte hem nästa vecka. Jag trivs verkligen här, det är inte sa, det är bara det att jag saknar er. Jag kollar pa alla bilder som jag har med mig och da kanns det lite bättre ska ni veta :)

massa kramar 

snart en vecka

Hejsan :)!!

De första dagarna här sa jag mest: ja, nej, tack, jag är hungrig, jag är törstig och haha. Jag känner att mitt ordförrad har börjat utvecklas. Igar lyckades jag faktiskt berätta en rolig historia pa spanska :D! Haha ^^ Jag kan dra den här ocksa:

Det var en gang en kvinnlig hjärncell som kom till en manlig hjärna. Där var det helt mörkt och tyst. Hjärncellen ropade: "Halla, är det nagon hemma?". Inget svar. Hon ropade igen: "Hallaaaaaaaaa". Inget svar. Nu blev hon rädd sa hon tog i allt hon kunde och skrek: HALLA ÄR DET NAGON HEMMA!?!?!?! Da hörde hon ett svar langt bort: "Halla, vi är här nere!!!!"

Igar kväll hade vi BBQ. Det var jättetrevligt :) Vi passade ocksa pa att fira Josefina som fyller ar idag :D Vi hade köpt en gul blomma, en bla blomma och en gul solfjäder (sveriges färger :) i present till Ferian :) Dessutom fick hon choklad i gulblatt papper, GO SWEDEN !

Idag sa vet jag inte vad vi ska göra, kanske ga pa bio ikväll. Jag har kollat pa ett par filmer sen jag kom hit men jag fattar knappt nagonting av dem. Igar sag vi en film som hette Haven som verkar ganska bra (men jag försod inte handlingen).  

Nu ska jag ta lite bilder sa ni far se hur det ser ut här i Arcos :)

fredag

Halloj =)

Här är det hur varmt som helst! Även fast jag bara har linne och shorts pa mig sa gömmer man sig inne eller i skuggan pa eftermiddagen :P Idag sa gick vi till marknaden här i Arcos. Där fanns kläder, smycken godis etc. De salde även mycket  plastblommor som tjejerna har till Ferian. La Feria är nagon slags stadsfest, mer om den nästa vecka :)

De senaste dagarna har vi tagit det ganska lugnt, mest umgatts med kusinerna+ utbytestudenterna. Igar var vi i Jeréz (den stora staden här i närheten) men vi sag bara en del av stan.

Ang skolan verkar det som om vi ska ga i tvan här istället (med 90:orna) i den allmäna skolan, Guadalpeña. Den andra skolan, La Salle, är katolsk: man maste be flera ganger om dan och man blir undervisad av präster. Dessutom ligger La Salle ganska langt bort medan jag har gangavstand till Guadalpeña. Sa jag hoppas att det blir Guadalpeña ;)

Nu ska vi kolla en film. Här i Spanien dubbar de ALLTING. Det roligaste är att dubbningen oftast är väldigt dalig, bilden hör inte ihop med ljudet:P haha det är mycket irriterande!!

Hasta luego :)

efterfragad adress

Om nagon vill skicka ett litet brev eller plinga pa dorren (okej vi har varken brevlada eller dörrklocka haha men "dörren är alltid öppen"^^) sa är adressen:

Hanna Emilsson
c/o Fransisca Segovia Barrios
Benito Perez Galdós 21
11 630 Arcos de la Frontera
España


Jag har även installerat Skype :D Jag heter Jalooppy :)



dag 2

Hola!

Idag vaknade jag vid 10 ungefär och at frukost ("oboy"+macka) med min vardsyster Maria. Sen akte vi for att prata med min rektor. Jag hade jättesvart att första vad han sa, han pratar jattefort!! Tillslut förstod jag vad han ville ha sagt- det finns ingen plats till dig eller Josefina pa skolan :O!!! Det var redan 35 elever per klass.... Tur i oturen sa finns det en annan skola i den gamla delen av Arcos. Till skillnad fran andra skolan ar denna en privatskola, kanske ar det bättre, vem vet? De andra utbytesstudenterna är ett ar äldre än oss och i deras arskus rader det ingen platsbrist sa de ska ga i den vanliga skolan. Pa torsdag ska vi prata med var nya rektor, spannande :)

Sen fixade vi lite andra saker pa stan och sen akte vi hem och at lunch (ungefär klockan 3). Det blev andalusisk soppa med ris, potatis, ägg och morötter. Till det fick man juice, kött och bröd. Sen satt vi hemma, kollade pa TV. Maria bad mig räkna lite procent at henne: hon visste inte hur man tar reda pa vad 80% av 70 ar :O:O!!! Matte är tydligen inte obligatoriskt här haha....

Vid attatiden akte vi till Elins familj, fikade lite och pratade med massa människor som var där (värdfamiljens vänner). Sen akte vi till Josefinas värdfamilj och at middag (typ klockan 10..)  Vi at tortilla, gaspacho (kall tomatsoppa) och flan (efterrätt gjord av ägg, mjölk och socker) Allt var jättegott! Vi hann även med att skratta mycket at att jag inte förstar vad folk säger :P Haha här pratar de dalig spanska, de uttalar inte "S". Sa de sager Epaña etc :P Svart att första tycker jag!!

Nu sitter jag här med en kopp varm mjölk med massa socker i som värdmamman gjorde till mig för att jag har ont i halsen :P Snart ska jag sova, är helt utmattad!!!

Soliga kramar till Sverige :)

/Hanna 

forsta dagen i Spanien

Om du blandar kanslan med att ha sovit lite dygt 1 timma, ogonen ar sa trotta att de nastan stanger sig sjalva med att du ar sa oerhort nervos att du absolut inte kan sova. Sen kryddar du det med att magen kurrar och du har absolut inegn aptit. Alla tre hade dessutom overvikt pa bagaget plus alldeles for mycket handbagage. Da har du en bra grund till hur dagens resa till Arcos var :)!

Val framme i Arcos blir jag overlycklig over att min resvaska var hel, det enda som var trasigt var remmen runt. Familjerna stod och vantade utanfor. Vi hade blivit varnade av min "kusin" Jesus att man pussar varje kind pa framlingar man halsar pa. Det kandes verkligen jattejattejatte konstigt att pussa okanda mannisko pa kinden ska ni veta. Man vill ju verkligen bara skaka hand! Nar val det var over satte vi oss i bilen och jag skulle aka hem till min vardmamma som bor med sin dotter och bror. Redan i bilen forstod jag att det skulle bli tufft med spraket. Jag kampade och kampade men forstod verkligen inte vad de sa!! De pratar oerhort snabbt och otydligt. Det blev battre ju langre det gick pa dagen, men det ar fortfarande mycket svarare an vad jag trott!

Nar jag kom fram klockan 4 fick jag lunchen; pommes och kyckling. Sen satt vi hemma, forsokte prata sa gott det gick. Vid atta-tiden akte vi till marias kusiner juande och jesus. Dar bor Elin och Josefina samt en tysk och en finlanska. Vi umgicks med dem ett tag och sen vid 10-tiden at vi middag; pizza och sallad. Jag funderar pa hur onyttiga de ar har.. Analys av det kommer senare:P

Ang mitt roda oga kan jag meddela att det nastan ar bra nu :)
 
Och sist men inte minst- mamma och pappa- tack for tejprullen :D!! Hahahahahahahahahhahaha vilken avskedspresent!


Massa kramar till kalla Sverige, idag hade vi 30 grader har =)


Söndag kväll, Sverige

Okej, ett litet inlägg till innan jag åker:

Varmast i Europa idag: Jerez de la Frontera, 34.8 grader Celcius :O!!!!

Där ska jag landa imorgon. Kläderna jag ska ha på mig igenom säkerhetskontrollen är en klänning, jeans, två tjocktröjor, en höstjacka och en sommarjacka... Annars har jag för mycket bagage... -.-

Jerez är staden utanför min stad, Arcos de la Frontera, som jag tror ska ligga ungefär 2 mil bort.

Hasta la vista!

imorgon åker jag !!

Packningen äntligen klar! Igår var jag barnvakt och fick höra om en amerikansk student vars resväska spruckit på arlanda :P..... hm.. tar nog hellre ganska mycket handbagage!! =) Det känns tråkigt att lämna så mycket "vanliga" grejor här, t ex filmer, böcker, men det finns inte en chans att sånnt ska få plats:P




Snart kommer Elin från Norrköping hit. Hon ska också bo i Arcos, hos min värdfamiljs kusin. Josefina ska också bo i Arcos, så då är vi tre stycken i samma stad =) Sen har vi tre svenskar i Sevilla, som ligger typ 5 mil från vår stad.


Nästa gång jag bloggar är jag i Spanien (förhoppningsvis)

Och ja, jag är väldigt nervös... men också taggad! Fast mest nervös.. haha

vi hörs :)!

9 dagar

Nu har jag ca 207 timmar kvar i Sverige.  Jag har inte lyckats ta reda på speciellt mycket mer om familjen, bara att jag ska dela rum med en amerikanska. Jag ska försöka prata med henne lite innan jag åker, jag vet ingenting om henne. Packningen är inte heller något att hurra för.  Jag känner mig oerhört oförberedd och nervös, dessutom har jag redan hemlängtan!!!

RSS 2.0